Incarcare... Asteptati...

Categorii produse

POPESCU_NAE

POPESCU NICULAE D. (NAE)

10-AUG-1933/BUCURESTI - 18-MAI-2001/BUCEGI-TATARU-PL.MIRCII

http://www.turistmania.ro/articole/personalitati/cate-ceva-despre-nae-popescu.html

Au trecut aproape 15 ani (18 mai 2001) de cand a trecut pe neasteptate in nefiinta "ultimul mohican" al muntilor, Nae Popescu.

Dar cine a fost Nae Popescu? Cel mai mare cartograf montan roman. In domeniul turistic a inceput inca din 1948 o vasta activitate, atat documentara, cat si practica, avand la dispozitie o bogata biblioteca romaneasca si straina, si practicand turismul sportiv.

Incepand cu 1958 si pana la moartea sa, a desfasurat o vie activitate publicistica in domeniul turismului montan, a turismului in general.

A lasat in urma lui 20 de carti, 34 de caiete cu insemnari valoroase, 70 de albume foto alb-negru, ordonate si adnotate pe ani, masivi si actiuni, mii de diapozitive si foarte multe articole aparute in publicatiile de specialitate.

A publicat in Almanahul Turistic al Ministerului Turismului, intre anii 1961-1991, aproximativ 70 de articole si harti turistice de specialitate (Parangul, Retezatul, Sureianu, Valcanul, Comarnicul, Bucegii etc.).

De asemenea, in revista Romania Pitoreasca, in perioada 1973-1995, a publicat circa 100 de articole, din toate zonele Carpatilor romanesti. Incepand cu 1985, a fost redactorul rubricii "Biblioteca montaniardului" in cadrul revistei.

Pe linie de turism sportiv, incepand cu 1978, in cadrul Federatiei Romane de Turism Alpinism (FRTA), a facut parte din Comisia Centrala de Turism Sportiv ca Director tehnic de competitii, organizand toate campionatele nationale de turism sportiv intre anii 1978-1999, competitii cu caracter de stafeta a muntilor si de performanta.

Totodata, in perioada 1991-1999, a organizat Cupa Romaniei pentru turism sportiv montan, avand caracter de sport de performanta.

In cadrul acestor competitii au fost elaborate impreuna cu fisa tehnica, harti pentru toti Carpatii competitionali, regulamente, activitate desfasurata in cadrul Consiliului National de Educatie Fizica si Sport.

Sfarsitul l-a gasit "la lucru" pregatind un marcaj in Bucegi, la 1812 metri altitudine, pe Plaiul Mircii, sub cupola stancoasa a Tatarului. Cu el era Cristel Berbec din Brasov, cea de-a doua sotie a lui. Inima i-a cedat cand incerca sa ridice o piatra pentru a crea o "momaie ciobaneasca" de marcaj. Salvamontistii au gresit drumul spre cel ce deschisese zeci de drumuri in Carpati si au ajuns cand era prea tarziu.